Psychologiepraktijk Borger – Odoorn e.o.

Voor wie? Arjen Egmond

 

Doelgroepen

 

Volwassenen

De praktijk heeft een hulpaanbod voor volwassenen vanaf 22 jaar in de Nederlandse taal en in meerdere levensfasen. Het gaat hierbij om psychische stoornissen, zoals bijvoorbeeld angststoornissen en stemmingsstoornissen, die het dagelijkse mentaal functioneren belemmeren, die meest enkelvoudig van aard zijn en relatief recent zijn ontstaan. De vast te stellen ernst, duur, risico en/of complexiteit van de problematiek bij intake bepalen mede de indicatie voor de eventuele hulpverlening.

Doelgroepen en diagnosen waarvoor de praktijk geen behandelaanbod heeft.

De PpBO heeft geen behandelaanbod voor patienten met complexe of chronische psychische of psychiatrische problematiek en patienten met suicidaal gedrag, agressief gedrag of suiciderisico, aangezien deze buiten het indicatiegebied van de Generalistische basis-ggz en het soort praktijkvoering vallen.

Ook voor de volgende (verwijs)diagnosen heeft de praktijk geen behandelaanbod: Persoonlijkheidsstoornissen (waaronder de Borderline persoonlijkheidsstoornis), Alcoholafhankelijkheid, Drugsafhankelijkheid, Verslavingsstoornis, Verstandelijke beperking, Stoornis in de realiteitstoetsing; Schizofreniespectrum -en andere psychotische stoornissen, zoals een Waanstoornis, Bipolaire stoornis,  Ontwikkelingsstoornis (inclusief Autisme, ADD, ADHD).

Complexe situaties met meerdere problemen, waarbij oorzaken en instandhoudende factoren vooral in de leefomstandigheden liggen vallen eveneens buiten het behandelaanbod. Denk hierbij aan sociaal-maatschappelijke problematiek (bijvoorbeeld problemen rondom geweld, geld, wonen, buren, criminaliteit, stalking e.d.), gezins- en familieproblematiek ( bijvoorbeeld huiselijk geweld, echtscheidings-en omgangsproblemen e.d.) en psychosociale problematiek. Dergelijke situaties horen eerder thuis bij ondersteuning door het Maatschappelijk werk, Buurtbemiddeling, Sociaal Team en interventies door andere instanties en instellingen zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, Veilig Thuis, de Wijkagent of de GGZ.

Ook in situaties waarbij een juridisch traject loopt (zoals letselschade) of wanneer reeds instanties betrokken zijn of waarbij ernst, duur, risico en/of complexiteit van de problematiek groot is kan de PpBO helaas geen behandeling aanbieden aangezien deze buiten het indicatiegebied van de Generalistische basis-ggz en de soort praktijkvoering vallen. Ook patienten die bekend zijn binnen forensisch kader, patienten die op juridische gronden verplicht in behandeling moeten en patienten die last hebben van ernstige agressieproblematiek kunnen niet bij de PpBO in behandeling. Agressie verstoort de werkrelatie en daarmee de behandeling. Veiligheid staat gezien de kleinschaligheid van de praktijk voorop.

Geen behandelaanbod voor jongeren

De praktijk biedt uitsluitend hulp aan volwassenen vanaf 22 jaar en heeft geen hulpaanbod voor jongeren. Sinds 2015 wordt hulp aan kinderen en jongeren niet meer vergoed uit de Zorgverzekeringswet. De Gemeente waar het kind of de jongere staat ingeschreven dient de hulp te vergoeden en heeft daartoe een aantal zorgaanbieders gecontracteerd. De toegang tot de hulp kan per gemeente anders geregeld zijn bijvoorbeeld via het Centrum voor Jeugd en Gezin, via een Sociaal Team of via een organisatie voor Maatschappelijk werk.

 

 

 

Hulpvragen  Arjen Egmond

Mensen komen met uiteenlopende hulpvragen bij psycholoog Arjen Egmond. Vaak zijn deze hulpvragen te herleiden tot onderliggende psychische stoornissen in denken-voelen-doen. Voorbeelden van hulpvragen waarvoor mensen een psycholoog raadplegen zijn ondermeer de volgende;

  • verminderen van angst en vermijdingsgedrag ( bij angststoornis)
  • verbeteren van stemming bij somberheid ( bij depressie )
  • omgaan met moeilijke gevoelens, zoals schuldgevoelens
  • verwerken van recente schokkende gebeurtenissen (enkelvoudig trauma)
  • verbeteren van een negatief zelfbeeld (zoals bij sociale angst of depressie)
  • verminderen van piekeren (zoals bij depressie of angststoornis)
  • leren om grenzen te stellen en assertiever te worden
  • omgaan met levensfasen ( zoals bij het ouder worden)
  • omgaan met verlies en rouw
  • het verminderen van dwangmatig denken, voelen en doen ( zoals bij angst- en dwangstoornis)

Depressie is een veelvoorkomende ziekte die bijna 20 procent van de volwassenen treft en staat in de top vijf van hoogste ziektelast en ziektekosten. Ook is depressie een van de grootste veroorzakers van arbeidsverzuim. Eind 2016 ging de overheidscampagne omgaanmetdepressie.nl van start om depressie meer bespreekbaar te maken, informatie en hulp te bieden en stigma’s te doorbreken.

Bent u gemotiveerd uw eigen aandeel bij uw problemen te onderzoeken? En bent u bereid om aan verandering te werken? Kortom, wilt u met uzelf aan de slag ?
Dan bent u van harte welkom voor een intake bij de Psychologiepraktijk Borger-Odoorn e.o. zodat we samen kunnen onderzoeken of uw problematiek binnen de praktijk te behandelen is ( lees ook de pagina Doelgroepen).

Psycholoog Arjen Egmond is opgeleid tot Gezondheidszorgpsycholoog en Eerstelijnspsycholoog en is derhalve een generalist, die ervaring heeft met meerdere doelgroepen. Denk daarbij aan mannen, vrouwen en jong volwassenen in diverse omstandigheden en levensfasen.

Drs. A.W. Egmond is lid van: